Terapia endodontică

De ce este important tratamentul endodontic?

Știai că…

…de tratamentul endodontic depinde cel mai mult durata de supraviețuire a dintelui pe arcadă?

Un tratament endodontic efectuat corect asigură o rată de supraviețuire mai mare a dintelui pe arcadă. În plus, acest tratament este și soluția pentru a scăpa de una dintre cele mai insuportabile dintre dureri, durerea de dinți. Dacă o carie simplă se manifestă cu disconfort la rece/cald timp de aproximativ 15 minute de la îndepărtarea stimulului, o carie care a ajuns la nerv se manifestă cu dureri ascuțite și prelungi, durere la atingerea dintelui (dinte înalt), abces și inflamația părților moi.

Tratamentele de canal efectuate incorect produc modificări inflamatorii cronice la vârful rădăcinii dintelui, pot forma granuloame, se pot acutiza, pot produce resorbții de rădăcină. Aceste modificări se pot detecta, în general, cu ajutorul radiografiilor dentare. De multe ori, recomandăm computerul tomograf (CT) în urma căruia punem diagnosticul de certitudine.

Care este procedura?

Procesul presupune crearea accesului către camera pulpară, curățarea în totalitate a cariei, curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare si obturația de canal.

Tratamentele se efectuează sub izolare cu diga (în dinte nu ajunge saliva, iar în gura pacientului nu ajung substanțele dezinfectante), sub microsop dentar și sunt efectuate de un specialist cu experiență.

Tipologii de tratamente

  1. Extirpare
  2. Retratamente

Tratamentele de extirpare (scoatere a nervului)

  1. Ședintele de extirpare (scoatere a nervului) sunt complet nedureroase datorită anesteziilor bine efectuate, dinții nu au fost tratați endodontic anterior. Extirparea presupune tratarea uneia sau mai multor canale, depinde de fiecare dinte. Microscopul dentar ajută în depistarea unor bifurcații ale unor canale sau a unor canale accesorii, care nu se văd în mod normal cu ochiul liber. Aceasta duce la costuri diferențiate în funcție de numărul de canale de tratat și de complicațiile cazului.Tratamentul aplicat la clinica noastră este de ultimă generație, specialistul efectuează tratamentele cu ace rotative și sub control cu apexfinder, anse de tratament endodontic, dezinfectante, condensare verticală si injectare de gutaperca la cald.
  1. Retratament

Retratamentul endodontic presupune reintervenția specialistului pe un dinte tratat anterior endodontic, dar care este tratat incorect și fie doare, fie riscă să se acutizeze pe viitor.

Este o manoperă complexă, care presupune, pe lângă experiența avansată, și folosirea și deteriorarea mai multor instrumente. În această categorie intră dinți tratat endodontic incomplet (fie obturații scurte, fie canale neabordate), granuloame, ace rupte pe canal, perforații, resorbții de apex, căi false.

De multe ori, în caz de reatratament, dinții sunt reconstituiți cu ajutorul de RCR-uri metalice, șuruburi metalice, fibră de sticlă. Pentru a avea acces la canalele radiculare, aceste dispozitive trebuie îndepărtate tot sub control microscopic.

Întrebări frecvente

De cele mai multe ori, tratamentul de canal nu doare. Se face anestezie locală, iar dacă pacientul începe să simtă ceva, comunică medicului și se completează anestezia. Uneori, în cazurile de inflamație acută, când dintele doare foarte rău si mai sunt rămășițe de nerv, se face anestezie și intrapulpar, până când pacientul nu mai acuză niciun fel de durere.

Este foarte important ca pacientul să înțeleagă necesitatea efectuării tratamentelor sau retratamentelor prin investigații suplimentare și teste de vitalitate. Sunt situații frecvente în care unii dinți prezintă obturații voluminoase și sunt mai închiși la culoare față de alți dinți, sau nu au niciun tratament pe ei și au totuși modificări de culoare, nu au durut niciodată si pacienților le este greu să înțeleagă de ce este necesar tratamentul. Acești dinți – necrotici- sunt testați cu ajutorul testelor de vitalitate și astfel pacientul își dă seama că nu simte nimic la dinte comparativ cu ceilalți dinți. Specialistul îi explică pacientului necesitatea tratamentului conform cu particularitățile cazului. De asemenea, sunt dinți care nu au fost tratați corect în antecedente și pe radiografii/CT se observă anumite leziuni cronice, care este foarte posibil să nu se fi activat niciodată până la momentul consultului și pacientul înțelege cu dificultate necesitatea retratamentului. Acești dinți sunt în pericol de a deveni dureroși mai ales când sistemul imunitar este mai slăbit, după răceli/gripe.

NU! Tratamentul de canal corect efectuat rezolvă într-un procent de aproximativ 80% cazurile de retratare cu infecții cronice, restul de 20% depinzând de capacitatea de vindecare a țesuturilor pacientului.
Rată foarte mare de succes au tratamentele corect efectuate per primam.