Program
- Luni – Vineri 08:00 – 20:00
Sambata 07:00 – 22:00
Contact
-
Telefon:
0724DENTAL (0724 336 825)
Întreabă experții
Protetică
Atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți se poate realiza o unitate numită punte dentară care este tot cimentată pe dinți, doar că este alcătuită din mai multe coroane solidarizate între ele.
Protetica dentară este partea care se ocupă cu restaurarea dinților prin lucrări dentare care se efectuează cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară. Include proceduri precum:
- Reconstituiri corono-radiculare turnate – RCR
- Coroane dentare
- Punți
- Fațete
- Inlays/Onlays
- Proteze dentare
Când vorbim despre protetică, ne referim la situațiile în care un dinte este tratat endodontic, când are o pierdere de substanță dentară, când lipsesc dinți, când înlocuim lucrări vechi cu altele noi. Suportul pe care se realizează aceste lucrări este fie pe dinți, fie pe implanturi, fie pe structurile osoase acoperite de mucoasă fixă (în cazul protezelor dentare).
De ce este importantă protetica dentară?
Scopul principal al acestor manopere este de a restaura si de a reface dantura în poziția optimă pentru funcția masticatorie, de a reface estetica dentară, fonația si de a proteja dinții.
Când alegem soluția cu RCR-uri?
Atunci când dinții sunt distruși într-o proportie mare, când sunt într-o zonă în care sunt forțele masticatorii foarte puternice și reconstituirea cu fibră de sticlă nu asigură suficientă rezistență.
Cum se realizează?
După realizarea corectă a tratamentului de canal, se prepară cu niște freze speciale, pe canalul radicular, un tunel, apoi se ia amprenta și se trimite laboratorului care va realiza RCR-ul conform indicațiilor medicului, apoi acesta se probează, ulterior se cimentează pe dinte și în canal.
Ce este coroana dentară?
Este o piesă protetică, prin intermediul căreia se reface un singur dinte și care asigură refacerea tuturor funcțiilor dintelui.
Cum se realizează?
Se reduce din substanța dentară atât cât este necesar pentru viitoarea coroană, se ia o amprentă, se trimite în laboratorul de tehnică dentară, se specifică toate detaliile legate de materialul ales, culoarea dintelui, se fac și fotografii digitale care sunt trimise către laborator pentru o mai mare acuratețe a detaliilor, apoi în cabinet se face proba și dupaă ce ne asigurăm că totul este în regulă și avem și acordul pacientului, aceasta se cimentează pe dinte. Materialele din care se poate realiza coroana dentară prezintă o varietate largă și sunt alese împreună cu pacientul și în conformitate cu particularitatea cazului.
Ce sunt punțile dentare?
Atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți, se poate realiza o unitate numită punte dentară care este tot cimentată pe dinți, doar că este alcătuită din mai multe coroane solidarizate între ele. Prezintă avantajul unui cost mai mic decât al unui implant, bont protetic și coroană, dar și marele dezavantaj al faptului ca se pot strica dinții vecini, care pot fi perfect sănătoși în unele cazuri.
Ce sunt protezele?
Când lipsesc prea mulți dinți și nu se mai poate face o punte cimentată pe dinți, există soluția prin proteze mobile sau mobilizabile care necesită îndepărtarea lor în vederea curățirii. Atunci când lipsesc toți dinții se realizează proteze totale. Tehnologia modernă de care beneficiem atât noi, cât și laboratoarele ne ajută să putem oferi o gamă variată de proteze care să asigure un confort și o stabiliate cât mai mari.