Pedodonție

Prima vizită a copilului dumneavoastră la cabinetul stomatologic are loc, de obicei, atunci când pe micuț îl doare ceva sau când încep să se miște dinții. Noi recomandăm ca acest lucru să se întâmple înainte ca aceste evenimente să se producă. Știm că ei au temeri și nu vin cu încântare, dar cu poveștile potrivite, reușiți să îi aduceți.

De fiecare dată primim copiii cu bucurie si mare drag și ne asigurăm că au o experiență cât se poate de plăcută.

Vă sugerăm ca prima vizită să înceapă cu ceva foarte simplu, de exemplu periaj, instructaj de igienizare, fluorizare.

Este foarte important ca cei mici să învețe să se curețe corect pe dinți și să le facă plăcere acest lucru, să fie mândri că știu să aibă grijă singuri de dinții lor. Noi le povestim și despre alimentație și ce anume face bine sau rău dințișorilor, îi lăudăm pentru progresele în igienizare și le facem mici surprize.

Este important să stiti că în acest moment și cu tehnologiile de ultimă generație putem trata problemele dinților fără freză, cu ajutorul unui aparat care sablează caria, îndepărtează obturații sau putem stopa procesele carioase incipiente prin tratamente de remineralizare.

Atunci când caria a ajuns la nerv, suntem nevoiți să efectuăm tratamente endodontice, iar atunci când dinții sunt mobili sau au recomandare de extracție, ne ocupăm și de acest aspect.

Sigilarea este metoda de elecție în ceea ce privește prevenirea apariției leziunilor carioase pe dinții permanenți tineri, pe suprafețele ocluzale (de mușcătură). Este complet neinvazivă, folosim materiale cu eliberare prelungită de fluor, cu proprietăți adezive excelente și în contrast cu dintele pentru a putea avea control asupra integrității sigilării atât părintele, cât și copilul.

Dinții de lapte, dacă tot se schimbă, este neaparat să fie tratați?

Tratarea corectă și menținerea săntoasă a dinților de lapte sau temporari este esențială pentru creșterea și dezvoltarea dento-maxilară. Este nefondată concepția conform căreia tratamentul dinților temporari este inutilă. Când dinții temporari prezintă carii, aceștia trebuie tratați înainte ca procesul carios să afecteze morfologia dintelului, zonele de contact dintre dinți sau să se extindă către nervul dintelui. În caz contrar, se produc infecții ale dintelui ajungându-se la extracția prematură sau afectarea dinților vecini. Se impune păstrarea pe arcadă a dinților temporari până când erup succesorii sau dinții permanenți. 

În cazul în care se extrag prematur dinții de lapte, se vor crea spații, iar dinții vecini vor migra în aceste spații, împiedicând erupția dinților permanenți sau poziționarea normală a acestora pe arcadă.

Dacă faceți sigilare nu se mai face carie pe acel dinte?

Din păcate, dacă nu are o igienă corespunzătoare, tot face carie. Suprafața pe care se aplică sigilantul este cea pe care se face masticația, însă procesul carios poate afecta toate suprafețele dintelui– la colet, interproximal (între dinți), vestibular, lingual.

Sigilarea previne într-o anumită măsură apariția cariilor și stabilește o barieră împotriva agenților patogeni, dar nu înlocuiește igiena dentară.

Majoritatea sigilărilor se indică pe molarii definitivi integri, se efectuează înaintea oricărui semn de carie dentară și după erupția complete a dintelui pe arcadă.

Periajul este mai puțin eficient pe o suprafață cu șanțuri și fosete adânci, cum este cea a molarilor recent erupți. Aceste zone retenționează alimente și sunt foarte greu de periat eficient.

Sigilantul crează o peliculă, o barieră protectoare, astfel încât periajul dentar să fie eficient, iar resturile alimentare să nu mai aibă unde să pătrundă.