Obturații de compozit

Ce sunt obturațiile de compozit?

O opțiune de a-ți îmbunătăți zâmbetul o reprezintă tratarea cariilor și schimbarea opturațiilor vechi, colorate, prin realizarea unor reconstrucții de compozit estetice.

Procedura este complet sigură și constă în îndepărtarea leziunilor carioase și a materialului de obturație vechi (amalgam cu mercur, cimenturi și compozite vechi) și aplicarea noului material, respectiv un compozit fotopolimerizabil de ultimă generație, perfect adaptat zonei care se tratează.

Sunt materiale diferentiate pentru zonele laterale, unde uzura provocată de forța masticatorie este mai mare și care au proprietăți similare smalțului dentar în ceea ce privește modul de elasticitate și gradul de abraziune și materiale pentru zonele frontale, care au capacitatea de a imita aproape de perfecțiune culoarea naturală a dintelui de restaurat.

Recomandarea este să te prezinți la consultație cel puțin o dată pe an pentru a preveni dezvoltarea și agravarea unor afecțiuni care pot necesita tratamente mai complicate și, automat, mai costisitoare.

În cazul în care te confrunți cu o carie au cu o obturație inestetică, recomandăm tratamentul printr-o obturație de compozit ca și soluție care răspunde atât funcției estetice, cât și funcției masticatorii.

Cum se realizează o obturație de compozit?

Fiecare obturație are diferite particularități ale procedurii, dar sunt câteva repere comune:

1. Pacientul este anesteziat folosind, initial, un gel anestezic cu aplicare locală, apoi se face anestezia prin infiltrație cu anestezic pe bază de articaină (în combinație cu adrenalină) sau mepivacaină. NU folosim anestezie prin inhalosedare (gaz ilariant) și nici anestezie generală. Alegem anestezia în funcție de tipul intervenției, durată, starea de sănătate a pacientului.

2. Zona supusă tratamentului se izolează în timpul efectuării acestuia. Dintele este izolat cu diga (latex sau nonlatex) și este protejat de umezeală, iar pacientul are confortul de a nu simți gustul diverselor substanțe folosite în cadrul procedurii.

3. Caria sau materialul pe care trebuie să-l schimbăm se îndepărtează cu ajutorul pieselor de mână. Pentru a ne asigura de îndepărtarea totală a dentinei cariate, folosim un indicator de carie care ne arată exact când am îndepărtat în totalitate dentina infiltrată cu bacterii care nu se mai poate remineraliza. Suprafața preparată se dezinfectează și se demineralizează pentru a îndepărta urmele de bacterii, detritusul dentinar și pentru a pregăti substratul pentru adezivul dentar. Se aplică adezivul și se fotopolimerizează. Compozitul se aplică și se modelează cu ajutorul unor instrumente manuale și apoi se fotopolimerizează. La final se face controlul ocluziei și ajustarea cu ajutorul unei hârtii de articulație foarte subțiri, se finisează și se lustruiește cu ajutorul pieselor de mână și a unor accesorii care vor reda luciul și textura obturației, senzația pe care va trebui să o resimtă pacientul fiind de dinte natural.

Întrebări frecvente

Dacă nu reparăm dintele la timp și cavitatea continuă să se extindă, leziunea carioasă va ajunge la nerv. Acest lucru produce o durere extrem de puternică pentru pacient și poate duce inclusiv la leziuni chistice și abcese. Prin tratarea la timp a cariilor și înlocuirea obturațiilor vechi, nu remediem doar aspectul estetic, ci preîntâmpinăm problemele ulterioare care vor genera un mare disconfort atât fizic, cât și financiar.

Durata de viață, în condiții ideale de folosire a unui compozit de foarte bună calitate, combinate cu o tehnică de obturație corectă, o igienă bună a pacientului și o utilizare corespunzătoare, este foarte mare, reconstrucția poate dura ani de zile, chiar și 10 ani. Igiena necorespunzătoare poate duce la apariția de carii secundare pe lângă obturație. Obiceiurile vicioase de ros obiecte, unghii, spart dropsuri, sâmburi, cât și traumatismele pot duce la fracturări ale obturației sau ale dintelui, fără să poată fi acuzată calitatea tratamentului.

Este posibil ca în cazurile de carie foarte profundă, dintele să fie sensibil câteva zile la cald-rece. Dacă după câteva zilele, dintele nu mai doare, trebuie făcut test de vitalitate pentru a ne asigura că nervul nu este afectat. Dacă durerea se intensifică și apare inclusiv durerea la apăsarea pe dinte sau dacă dintele nu mai doare deloc la testul cu freon/gheață, atunci este necesară efectuarea tratamentului de canal pe dintele respectiv.

Generațiile mai vechi de compozite “îmbătrânesc” mai repede și se colorează. Depinde foarte mult de calitatea materialului, de partea de finisare și lustruire a obturației ca aceasta să își păstreze cât mai mult timp culoarea inițială. Trebuie să știți că este necesar ca la detartrajul periodic să se inspecteze și gradul de finisare și lustruire a obturațiilor, acestea păstrându-și un aspect impecabil prin această procedură de relustruire periodică.

Obturațiile de compozit, cât și alte tipuri de materiale (ceramică, acrilat, PMMA etc) nu se albesc. Dacă doriți albire, fie obturațiile se refac cu totul, fie se refac parțial. În orice caz, dacă aveți multe obturații de realizat și mai ales în zone estetice, ar fi bine să comunicați de la început medicului că doriți dinții mai albi, pentru ca acesta să poată gestiona și planifica procedurile în scopul obținerii celui mai bun rezultat.