Program
- Luni – Vineri 08:00 – 20:00
Sambata 07:00 – 22:00
Contact
-
Telefon:
0724DENTAL (0724 336 825)
Întreabă experții
Fațete dentare
Când auzim cuvântul fațete ne gândim imediat la un zâmbet imaculat, de vedetă. Și asta pe bună dreptate! Dinții sănătoși, albi, aliniați ne conferă mai multă încrede în noi.
Fațetele dentare pot reda estetica zâmbetului în foarte multe cazuri, dar nu în orice situație! Este nevoie de o analiză estetică amănunțită realizată împreună cu un medic cu competențe și experiență în acest sens, dar și cu tehnicianul dentar.
Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele dentare sunt niște piese proteice, ca niște foițe foarte subțiri, realizate din diverse tipuri de materiale, acestea sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară și se aplică, prin cimentare, pe dinți.
În funcție de tipul materialului utilizat, pot fi fațete provizorii și fațete definitive. Cele provizorii oferă pacientului posibilitatea de a testa schimbarea propusă și fac tranziția de la statusul inițial la cel definitiv. Pe fațetele provizorii se pot face ajustări până pacientul se simte bine, mănâncă și vorbește bine. Datele finale se înregistrează și se transmit laboratorului mai departe pentru realizarea fațetelor definitive.
În funcție de gradul de preparare a dintelui, sunt fațete NO PREP, în care nu se intervine cu freza pe dinte și fațete PREP în care se șlefuiește minimal dintele (între 0,4 – 0,8 mm), dintele rămâne acoperit cu smalț în proporție considerabilă.
De cele mai multe ori, termenul de fațetare îi duce pe pacienți cu gândul la o foiță ceramic, una care acoperă dinții frontali pe exterior, înspre buze. Pentru specialiști, termenul de fațetare se folosește mai ales din perspectiva gradului de șlefuire a dintelui, fără să conteze neapărat suprafața pe care se intervine. Astfel, pot fi fațete care acoperă într-un strat minim întreg dintele, suprafața palatinală, suprafața ocluzală. În condițiile în care dintele are pe suprafață, într-o proporție foarte mare, strat de smalț protector, reconstrucția respectivă poartă numele de fațetare.
Fațetele ceramice se ocupă de estetică prin refacerea unor mici imperfecțiuni de culoare, poziție, formă, spații, unghiuri, care sunt de fapt atât de importante în expresia facială. Mici defecte naturale imitate de laborator dau un efect unic acestor piese – bijuterii. Deși sunt niște reconstrucții extrem de fragile, odată cimentate pe dinte, devin extrem de rezistente, pacientul poate să le folosească foarte mulți ani!
Îndepărtarea fațetelor este o procedură foarte dificilă, realizată cu ajutorul lupelor sau microscopului dentar, cu foarte mare atenție pentru a nu îndepărta din dinte mai mult decât a fost preparat anterior.
Întrebări frecvente
Când vorbim despre nevoia de fațete nu este ca atunci când vorbim despre o reabilitare completă. Nevoia de estetică maximă a zâmbetului este strict subiectivă. Există și situații în care, pentru a reabilita funcția masticatorie, este nevoie de intervenții minime de adaos pe dinți a unui strat de material și atunci acest lucru se face sub recomandarea medicului. Așadar, dacă ai pe zona frontală mici imperfecțiuni de poziție sau formă, spații, obturații care îți dau o stare de disconfort când zâmbești, atunci poti să mergi la o consultație de specialitate și să verifici cum te-ai simți cu modificarea dorită.
Dacă ai așteptări ca tratamentul cu fațete să înlocuiască tratamentul ortodontic sau tratamentul proteic, nu ai așteptări realiste! În situația în care s-a agreat de către întreaga echipă implicată, medic-laborator-pacient, că se pretează tratamentul cu fațete și s-a stimulat și testat propunerea finală, este perfect normal să ai așteptări să îți placă felul în care arată fațetele, să mănânci și să vorbești bine, să le simți netede, să nu se dezlipească, să nu se mătuiască, să nu se coloreze, să nu ai sensibilitate, să îți placă zâmbetul tău!
Albirea dentară se face doar pe dinții naturali. Orice alt tip de material de reconstrucție (compozit, acrilat, ceramic, zirconiu) nu se poate albi prin procedura de albire a dinților. Așadar, alege cu atenție culoarea dinților tăi!
Sigur, acest lucru nu este de dorit. Însă, dacă se întâmplă, nu te impacienta, există soluții și nu trebuie să schimbi fațetele. Se poate lucre pe dinte, se curăță caria și apoi se reconstituie cu ajutorul compozitului.
Da, foarte greu! Și asta pentru că nu se poate decimenta ca în cazul coroanelor care sunt cimentate pe dentină, pe compozit sau pe pivoți metalici. Cimentarea fațetelor se face pe smalț. Practic, se reface stratul de smalț al dintelui) și de aceea procedura este foarte anevoioasă, durează mult și este nevoie de system de magnificație.