Parodontologie

Parodontologia este acea parte din stomatologie care se ocupă cu țesuturile acoperitoare rădăcinii dintelui: gingie, os, ligamente.

Afectarea acestor țesuturi poartă numele de parodontopatie. Foarte mulți pacienți sunt afectați, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre bolile moderne din sfera orală. 

Este o boală de natură, exclusiv, infectioasă. Bacteriile restante pe dinți în urma periajului incorect sau necurățării interdentare formează placa bacteriană. Această organizare în rețea a bacteriilor este extrem de nocivă, ele au un efect de 4000 de ori mai agresiv asupra țesuturilor decât au de sine stătător. Odată pătrunse în șanțul gingival produc mai întâi inflamație, apoi distrugerea atașamentului conjunctiv și, în final, resorbție osoasă. În gură, aspectul este mai întâi de inflamație gingivală și modificare a aspectului papilelor interdentare, însoțite de sângerare și secreție purulentă la presiunea pe gingie. Pe masură ce boala avansează, apar retracții gingivale ce dau un aspect inestetic și mobilitate dentară.

Dr. Nicoleta Miron este membru Gepi-groupe d’etudes en parodontologie et implantologie și te poate ajuta în problemele legate de afecțiunile parodontale.

Tratamentul vizează, în primul rând, îmbunătățirea igienei dentare cu însușirea regulilor de igienizare corespunzătoare. Nu se trece la niciuna din etapele următoare până nu ne asigurăm că pacientul are o igienă corespunzătoare. Abia dupa aceea se trece la intervențiile de chirurgie muco-gingivală și de reconstrucție. Acestea sunt personalizate în funcție de specificul fiecărui pacient.