Inlays, Onlays, Overlays

Ce sunt inlays, onlays și overlays?

După cum le spune și numele, sunt niște foițe, straturi de material care se confecționează în laborator, în urma unei amprente a unui dinte preparat. Acestea se cimentează pe dinte, pe zonele laterale, refăcând suprafața ocluzală, cuspizii și anumiți pereți ai dintelui. Materialele din care se pot confecționa sunt: metale, compozite, zirconia, ceramic. În funcție de gradul de distrucție a dintelui și de suprafața care este de refăcut, ele se clasifică în inlay – reconstrucții tip obturație, onlays – tip obturație de mare întindere, overlays – tip obturație cu acoperirea suprafeței ocluzale.

Cum se realizează?

Dintele afectat se curăță și se prepară în așa fel încât să permită realizarea unei piese protetice în miniatură, dar în standardele de grosime pentru rezistență maximă. Diferitele variante se discută cu medicul. Se ia o amprentă care se trimite în laborator, se fac fotografii pentru transmiterea culorii către tehnician. În momentul în care piesa este primită în cabinet, se cimentează după un protocol aparte aplicat atât restaurării proteice, cât și dintelui. Se face controlul ocluziei și al dinamicii masticatorii, se finisează și se lustruiește.

Întrebări frecvente

Comparativ cu o coroană, onlay-ul este o restaurare mai puțin agresivă, în sensul că se șlefuiește mult mai puțin din dinte pentru onlay. De multe ori, în urma șlefuirii pentru coroane, dinții necesită devitalizare.

În condițiile unei bune igiene dentare și a controalelor periodice, un onlay are o durată medie de viață între 5 și 15 ani. Nu am înregistrat în practica noastră niciun eșec.

Procedura nu doare, curățarea dintelui și prepararea se fac sub anestezie. După luarea amprentei, se realizează o reconstrucție provizorie care se cimentează pe dinte și astfel se izolează zonele șlefuite de contactul cu alimente și băuturi. După cimentarea definitivă a piesei proteice, dintele își reia funcția la capacitate maximă în condiții optime. Dacă apare orice tip de durere, trebuie să te programezi pentru un control.