Implantologie

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un surub de titan care, odata fixat in osul maxilar sau mandibular inlocuieste radacina unui dinte, functionand ca suport pentru o viitoare restaurare protetica fixa sau mobila. El reda cel mai aproape de normal functia fiziologica a unui dinte.

Cand ne referim la implant, trebuie sa ne gandim cu totul la ansamblul format din surub, suport protetic si lucrare protetica (aici vine poza cu implant -bont-coroana unde sunt liniutein dreptul carora scrie ce este)

Implantul dentar este surubul din titan de puritate 99,5% in combinatie cu alte metale. Este partea intraosoasa ( corespondentul radacinii dintelui)

Bontul protetic este partea coronara care se insurubeaza in implant si care poate fi de mai multe tipuri  si din mai multe materiale, in functie de tipul lucrarii  protetice care se realizeaza. Este vizibil in gura ( corespondentul coroanei dentare)  (poze cu bonturi)

Restaurarea protetica este partea care sta peste bontul protetic si care poate fi fixa, fie cimentata, fie insurubata ( nu poate fi scoasa de catre pacient) sau mobila (poate fi indepartata de pacient)  ( poze cu lucrari)

De ce sa aleg implantul dentar?

Pentru ca din orice punct de vedere ai privi, iti imbunatateste calitatea vietii din toate perspectivele:

  1. In cazul lipsei doar a unui dinte, se inlocuieste strict acesta,dintii vecini pastrandu-se neatinsi. Implantul ofera avantajul unui grad mult mai mare de succes (peste 90% la 10 ani), nu face carie, nu are sensibilitate la cald-rece, nu necesita tratament endodontic, faciliteaza igiena
  2. Mentine osul cu mentinerea tonusului musculaturii si imbunatatirea esteticii 
  3. Restaurarea protetica are durata de viata mai lunga decat in cazul lucrarilor protetice ancorate pe dinti
  4. Stabilitate si confort in cursul masticatiei
  5. Imbunatatirea masicatiei cu efect asupra nutritiei si digestiei
  6. Proteza pe implanturi are intindere mai mica. Pacientul nu va mai avea reflex de voma, va redobandi sensibilitatea gustativa
  7. Performanta masticatorie si stabilitate superioare protezei clasice
  8. Imbunatatirea vorbirii
  9. Imbunatatirea confortului psihologic
  10. In unele situatii, prin folosirea implanturilor ca si solutie de tratament se renunta la o varianta mobila (proteza), realizandu-se o lucrare fixa
  11. Creste increderea in sine, imbunatateste viata sociala 

Intrebari frecvente

Durata de viata a unui implant poate fi chiar de 20-30 ani. Studiile de specialitate arata ca rata de supravietuire a unui implant dupa 10 ani de utilizare este de peste 90%.
Prognoza de supravietuire scade cand igiena este nesatisfacatoare, pacientul nu merge la controalele de rutina, este fumator, cand are istoric de boala parodontala sau cand are o stare de sanatate precara.
Practic sunt foarte multi factori care pot interveni intr-un interval atat de lung…

Interventia se realizeaza intotdeauna cu anestezie. In clinica noastra nu se face inhalosedare sau anestezie generala, asadar alegem cazurile care se preteaza cu anestezia loco-regionala.
Interventia propriu-zisa nu doare. Dupa interventie, este o durere data de interventia asupra zonei si pacientului ii este recomandat un tratament antialgic si antiinflamator.

Depinde de tipul interventiei pe care ati avut-o. Sunt situatii in care pacientul pleaca cu dinti imediat, sunt situatii in care este recomandat ca pentru cateva zile zona sa fie lasata libera si apoi sa se puna dinti.
In orice caz noi ne asiguram de fiecare data ca disconfortul estetic si masticator sa nu impiedice pacientul sa isi exercite programul si activitatile curente si sa restauram zonele asupra carora lucram cu lucrari provizorii.

Un implant dentar se poate pune incepand cu incheierea varstei de cresere, aproximativ incepand cu varsta de 20 de ani. In rest, starea de sanatate a pacientului dicteaza de cele mai multe ori daca se poate sau nu pune un implant. Cel mai in varsta pacient al nostru pe care l-am ajutat cu inserarea de implanturi pentru a stabiliza o proteza totala care il chinuia groaznic cand manca, avea atunci 81 de ani. Totul a decurs cu bine, se simte foarte bine si au trecut 4 ani de atunci.

Da, exista un procent foarte mic, de sub 2% din totalul pacientilor care au acest risc din punct de vedere genetic. Cei care prezinta alergie la titan, ar putea in anumite conditii sa dezvolte respingere la implantul dentar. Aceasta se manifesta ca o durere si umflatura la nivelul implantului, vindecare greoaie si oboseala cronica.
Este necesar sa stiti ca nu orice implant care esueaza este din cauza respingerii fiziologice datorata alergiei la titan.

Costul se refera la 3 aspecte diferite: implant( surub), bont protetic, coroana.

Costul unui implant dentar( surub) este dat de mai multe componente:
manopera chirurgului
costurile cabinetului
tipul implantului propriu-zis

La aceasta lista se poate adauga daca este cazul materialele si manopera pentru intervetia de refacere a tesuturilor de suport ale implantului (aditie, sinuslift, grefe de tesut conjunctiv sau de gingie libera…)
Practic costul unui implant nu poate fi comunicat decat de catre un specialist in urma unui consult amanuntit si a efectuarii unui CBCT.
Atfel ce veti regasi in calculatroul de pret este costul simplu al unui implant care difera in functie de tipul lui si de producator.
Mai puteti gasi costul unor bonturi protetice si al unor tipuri de coroane care se pot pune.
Pentru o solutie personalizata, sunati pentru o programare la clinica.