Sterilizarea

Sanatatea si siguranta dumneavoastra si a noastra sunt de foarte mare pret pentru noi, de aceea respectam toate masurile de igienizare si de sterilizare a cabinetului, a aparaturii si a instrumentarului folosit.
Protocolul de sterilizare se realizeaza in conformitate cu norma europeana EN 15883, respectand legislatia romaneasca (ord. 261/2007) in vigoare.
Incaperea in care se desfasoara sterilizarea este impartita in zone distincte, septice si aseptice, pentru a preveni orice risc de contaminare accidentala sau incrucisata.

Tehnici de asigurare a preventiei contaminarii:

  1. Utilizarea echipamentelor de protectie (botosi, bavate) si a consumabilelor de unica folosinta care dupa utilizare se arunca ( pahar, aspirator, folii de protectie)
  2. Medicii si asistentele beneficiaza de echipament de protectie de unica folosinta (masti, bonete, manusi)
  3. Tot ceea ce ajunge in contact cu mucoasele pacientului este sterilizat in prealabil.
  4. Toate piesele de mana (turbine, contraunghiuri, detartraj, air flow), varfurile de aer-apa se sterilizeaza dupa fiecare pacient in parte.
  5. Dupa fiecare pacient scaunul stomatologic se pulverizeaza cu substante biocide dezinfectante.
  6. Incaperile sunt des aerisite iar pentru sterilizarea suprafetelor si a aerului folosim lampi germicide un ultraviolete.
    https://biocomp.ro/produs/lampa-bactericida-lbaer-economic-reflector-stativ-mobil/
  7. Pardoseala care este un tip de PVC antibacterian se curata si se dezinfecteaza cu substante biocide conforme normelor UE.
  8. Deseurile rezultate in urma tratamentului sunt depozitate intr-un loc special creeat pentru asta, iar de managementul lor se ocupa o firma specializata.

Steriizarea propriu-zisa se face cu respectarea riguroasa a procedurilor:

  1. Curatarea instrumentarului se face dupa imersia in bai speciale cu substante puternic dezinfectante (enzimatice si non-enzimatice). Cutiile cu instrumentar sunt aduse in camera de sterilizare iar instrumentarul este scos fara a fi atins, clatit si depus in casete speciale unde sunt curatate cu ajutorul ultrasunetelor.
  2. Dupa incheierea procesului de curatare ultrasonica, instrumentele sunt clatite si uscate si pregatite pentru infoliere. Foliile sunt termosigilate si au pe ele un marker de sterilizare, care isi va modifica culoarea in urma unei sterilizari corecte. Pe fiecare folie se noteaza data si ora sterilizarii
  3. Dupa sigilare, instrumentele sunt introduse in autoclav, unde se face sterilizarea propriu-zisa. Dupa ce este selectat programul dorit, sterilizarea se realizeaza automat. La finalul sterilizarii, imprimantele autoclavelor tiparesc un document de buna executie a procesului, care este arhivat in dosarul de sterilizare. Autoclavele au nevoie de verificare periodica, 1 data la trei luni, acest lucru fiind atestat printr-un document specific. De asemenea in fiecare luna se efectueaza un test de verificare a sterilizarii biologica si rezultatul se inventariaza.
  4. Un aspect foarte important este sterilizarea pieselor de mana(turbine, piese contraunghi, piese cu multiplicare…)care sunt cele mai folosite instrumente de lucru. Acestea functioneaza la turatii cuprinse intre 40.000-400.000 rotatii/minut, fapt ce genereaza curenti turbionari de aspiratie care antreneaza in interiorul piesei aer, saliva, sange, praf, care constituie sursa de contaminare cu germeni. Pentru a elimina acest risc de contaminare, noi sterilizam toate piesele de mana intre pacienti cu ajutorului autoclavului Statim 2000 S.

Sterilizatorul rapid Statim 2000S este autoclavul preferat al medicilor dentiști din întreaga lume.

  • 8 minute* – timpul de sterilizare. Între doi pacienți, instrumentele de care aveți nevoie sunt gata sterilizate;
  • perfect pentru piese de mână și turbine. Reduceți cheltuielile cu piesele de mână cumpărând mai puține și sterilizându-le între pacienți;
  • suficient de încăpător pentru diferite tipuri și forme de instrumente. Sterilizează atât instrumente din metal, cât și din cauciuc și plastic;
  • sigur pentru pacienți și pentru dumneavoastră. Respectați cele mai înalte standarde de siguranță în privința sterilizării instrumentelor în cabinetul dentar;
  • cel mai rapid autoclav din lume de la Start la Sterilizat.

Urmăriți mai jos un video ilustrativ pentru eficiența utilizării autoclavului Statim 2000S în cabinetul dentar. În câteva clipe instrumentele sunt dispuse în casetă, inserate în autoclav, iar în 8* minute le scoateți din autoclav gata sterilizate.